Доступність посилання

ТОП новини

ІСД не погоджується з програшем щодо приватизації Гути Ченстохова.


Володимир Павлів ІСД не погоджується з програшем щодо приватизації Гути Ченстохова.

Варшава, 23 лютого 2004 року.

Володимир Павлів

Представництво у Польщі української корпорації “Індустріального Союзу Донбасу” розповсюдило в понеділок заяву, у якій висловлює здивування рішення польського міністра держмайна.

Мова йде про рішення, згідно з яким право на приватизацію металургійного заводу у місті Ченстохова отримала британсько-індійська корпорація “ЛНМ”, а не донецькі бізнесмени.

Здивування представників “Індустріального Союзу Донбасу” пояснюється тим, що ще десять днів тому конкурсна комісія, котра визначала майбутнього інвестора польського підприємства, одноголосно вказала “Індустріальну Спілку Донбасу”.

Рішення міністра держмайна Польщі Збіґнєва Канєвського є не менш дивним, ніж і форма його оприлюднення. Повідомлення про те, що переможцем приватизаційного конкурсу стає корпорація “ЛНМ”, потрапило до Польського Агентства Преси пізно увечері минулої п’ятниці.

Більш того, друга зацікавлена сторона, тобто “Індустріальний Союз Донбасу”, не отримала від міністра відповідного повідомлення навіть у понеділок, після письмового звернення з таким проханням.

Говорить представник Індустріального Союзу Донбасу у Польщі Костянтин Литвинов:

Костянтин Литвинов

Сьогодні ми вислали лист до міністра Державної скарбниці пана Канівського з проханням щодо того, щоб він нам надав офіційну інформацію. Ми є стороною цього процесу, і взагалі-то мали б бути першими поінформованими про якесь офіційне рішення, якщо таке було прийнято.

Володимир Павлів

Костянтин Литвинов на зустрічі з польською пресою у понеділок висловив переконання, що рішення польського міністра держмайна, стало або наслідком непорозуміння, або наслідком порушення кимсь закону.

Найменш представникам донецького бізнесу хочеться вірити у те, що таке рішення було ухвалено з політичних міркувань. Однак, повністю такого мотиву не виключають не тільки донеччани, але й представники торгово-економічної місії посольства України. Говорить керівник цієї місії Дмитро Завтур:

Дмитро Завтур

Якщо ми дійсно отримаємо від уряду Польщі те, що виграв “ЛНМ” напроти всіх тих заяв тендерної комісії, які були раніше 8 місяців тому, то, звісно, що ми можемо розглядати цю справу тільки як політичну. І місія вважає, що амбасада українська повинна видати ноту від уряду України на уряд Польщі про те, що сталося.

Володимир Павлів

Якщо підтвердиться версія про політичне вмотивування відмови донецькій корпорації у праві приватизувати металургійний завод у Ченстоховій, то “Індустріальний Союз Донбасу” готовий припинити будь-які спроби інвестицій у польську економіку.

Приклад донеччан може стати пересторогою також і для інших українських бізнесменів, і таким чином, як вважає Костянтин Литвинов, двері для українсько-польської економічної співпраці можуть стати надовго зачиненими.

У самій же Польщі поки що неформально висувають дві версії цієї загадкової події. Ще у п’ятницю на одній з інтернет-сторінок з’явилися натяки на те, що представники фірми “ЛНМ” дали величезного хабара одному з урядовців, котрий мав вирішальний вплив на ухвалення рішення, котре тільки оприлюднив міністр держмайна.

Друга версія політична – згідно з нею, віддання переваги британсько-індійському концернові в сумнівних обставинах було спрямоване на дискредитацію уряду Лешека Міллєра, позиції котрого сьогодні і так є найслабшими за всі два роки перебування при владі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG